
Cum protejam pielea bebelusilor si a copiilor mici vara?
E bine stiut deja faptul ca pielea bebelusilor si a copiilor mici are nevoie de o ingrijire deosebita. Iar vara cu atat mai mult ar trebui sa acordam atentie sporita acestui aspect.
Crema de protectie solara, arma secreta impotriva razelor UV. Ingrijirea pielii bebelusilor vara tine in primul rand de protectia solara, iar aici lucrurile sunt relativ simple: crema cu factor de protectie cat mai ridicat se aplica pe pielea bebelusilor de peste 6 luni, dar si a celor mai mici (aleasa corespunzator), cu 20 de minute inainte de a iesi afara. Aplica crema de protectie solara atat pe corpul, cat si pe fata bebelusului tau, iar atunci cand o alegi cauta una cu ingrediente cat mai naturale, cum ar fi untul de shea si zincul. De asemenea, crema nu trebuie sa contina parabeni.
Vaneaza umbra! Chiar si cu crema de protectie solara, ai grija ca cel mic sa nu petreaca foarte mult timp in razele directe ale soarelui. Ca intotdeauna, si vara e foarte important ca cei mici sa petreaca cat mai mult timp afara, dar alege locurile umbrite si evita sa iesi afara cu copiii la orele pranzului – alege in schimb sa ii scoti afara la joaca de doua ori pe zi: dimineata, imediat dupa micul dejun, si dupa-amiaza, dupa ora 16:00.
Din dragoste pentru baita! Cei mai multi bebelusi se bucura de momentul baitei, iar vara tu poti profita de ocazie pentru a-i oferi celui mic aceste clipe de balaceala mai des decat de obicei. Te vei asigura astfel ca pliurile atat de dragalase de pe manutele si piciorusele puiului tau nu vor face nicio iritatie cauzata de caldura si transpiratie.
In timpul zilei, cand poate nu ai cum sa ii faci o baita celui mic, il poti racori folosind servetele umede. Alege-le pe cele pe baza de apa, fara ingrediente care pot fi nocive pentru pielea sensibila a bebelusilor.
Hidratare la interior si la exterior. Hidratarea pielii bebelusilor si a copiilor mici este extrem de importanta. Asa ca, pe langa aportul sporit de lichide (apa, lapte, sucuri naturale din fructe), pielea celor mici are nevoie si de hidratare din exterior, iar o crema sau o lotiune special destinata pielii sensibile si delicate a celor mici trebuie aplicata cu rigurozitate in fiecare zi. Vara, evita uleiurile pentru pielea bebelusilor si alege lotiunile de corp fluide, care se absorb usor in piele, pentru a evita disconfortul creat de cremele prea grase, care pot deveni lipicioase in sezonul cald.
Haine din materiale naturale pentru un plus de confort si siguranta. Fie ca stau in casa sau ies la joaca afara, e foarte important ca pielea micutilor sa ia contact doar cu materiale naturale care sa ii permita sa respire si sa absoarba transpiratia. Bumbacul organic reprezinta cea mai potrivita alegere in acest sens, este fin si placut la atingere, lasa pielea sa respire si este un ingredient 100% natural, nu contine chimicale care ar putea lasa loc de iritatii si alergii ale pielii.
Alege croieli lejere pentru hainele de vara ale celor mici, care sa le permita sa se miste in voie si sa lase aerul sa circule usor spre pielea copiilor. Inul, matasea sau lana organica sunt alte materiale naturale pe care le poti alege pentru hainele puiului tau.
Palaria, accesoriul indispensabil. Capul bebelusilor si al copiiilor mici este primul care trebuie protejat, iar o palarie cu boruri largi poate oferi protectia potrivita atat pentru fata, cat si pentru ceafa. Ca si in cazul hainutelor, alege materiale naturale, placute la purtat si usor de curatat.
Ochelarii de soare nu sunt un moft! Sigur ca atunci cand bebelusii sunt foarte mici ochelarii de soare pot fi un accesoriu inconfortabil, dar atunci cand un copil de peste 2 ani merge la plaja sau pur si simplu petrece mai mult timp afara si este soare puternic, este recomandat sa poarte ochelari de soare polarizati, cu factor de protectie UV 40.
Urmareste semnele deshidratarii. Daca cel mic transpira, are parul umed, obrajii rosii, pare ca ii apar bubite de la caldura si respiratia ii este ingreunata, acestea ar putea fi semne ale deshidratarii.
Buzele uscate, fontanela adancita, mai putine scutece udate decat de obicei si culoarea inchisa a urinei, ochii adanciti in orbite, plansul fara lacrimi ori letargia reprezinta insa semne deja alarmante. Daca apar, mergi cu cel mic la cea mai apropiata camera de garda. Tine cont de faptul ca, in sezonul cald, si bebelusii, ca si adultii, au nevoie de mai multa hidratare. Asadar, alapteaza bebelusul mai des, iar daca este hranit cu lapte praf ofera-i si apa, chiar daca este mai mic de 6 luni.